Формування бази та автоматизованої системи інтеграції даних про промисловість - Дасів, А.Ф.; Руссіян, О.А.; Липницький, Д.В. (Економіка промисловості, 2022)
У статті обґрунтовано доцільність формування спеціалізованої бази даних про промисловість і системи автоматизованого їх збору та використання. Ця система дозволяє забез¬печити інформаційні потреби аналітиків і науковців щодо проблем розвитку промисловості. Вона передбачає автоматизований збір інформації за багатьма країнами світу з використанням будь-якої кількості джерел, доступних як клієнт-серверні ресурси в інтернеті. Застосування сучасних алгоритмів інтеграції даних забезпечує різноманітну подачу інформації, формати її надання та періодичність оновлення. Крім того, просунутим користувачам системи надається широке коло можливостей для конструювання критерію пошуку та фор¬мату отримання даних. Система побудована як клієнт-серверна технологія та є доступною для безшовної інтеграції з аналогічними системами як джерело та сховище інформації. Для побудови системи виконано аналіз існуючих у світі та популярних у використанні статистичних баз даних, визначено їх особливості, переваги і недоліки. Встановлено, що в більшості існуючих статистичних систем не представлено статистичних даних по Україні, а там, де вони є, відсутня деталізація даних за видами економічної діяльності та галузями, особливо по промисловості. До того ж мають місце певні технічні труднощі в роботі з даними для користувачів, персоналізація доступу майже відсутня. Досить обмеженими є можливості інтеграції існуючих баз даних із системами, що використовують інформацію для моделювання та прогнозування як у режимі запиту, так і в режимі реального часу. Сформовано структуру статистичної бази даних про розвиток промисловості, відібрано показники для її наповнення. Показники розподілено за секторами економіки (сектор виробництва сировини, переробний сектор, макростатистика, інші сектори). Склад секторів роз¬крито за ключовими видами економічної діяльності відповідно до класифікації видів економічної діяльності 2010 року (КВЕД-2010), які забезпечують переважну частину створення доданої вартості економіки України. Кожен визначений вид економічної діяльності розкрито за групами галузей та галузями. Крім того, базу статистичних даних сформовано на основі призначення кожному з показників інших характеристик, необхідних для автоматизації: код, одиниці вимірювання, період, база (розподілення показників за окремими групами для можливості моделювання), джерело (статистичні бази та джерела, з яких здійснювався збір показників і даних). Для зберігання інформації використано сучасну реляційну базу даних, яка дозволяє вирішувати питання оптимізації для роботи з найбільш потужними, але ще не великими даними, ураховує особливості широких даних, уможливлює горизонтальне та вертикальне масштабування, у тому числі в системі баз даних із відкритим вихідним кодом PostgreSQL. Сформовано методику формування і технологію наповнення статистичної бази даних автоматично з великої кількості джерел, режим доступу до яких задається параметрами конфігурації системи. Розроблено технологію міграції даних, доступних у гнучких форматах, у тому числі текстовому, зокрема Excel. Використання розробленої автоматизованої інформаційної системи інтеграції про-мислової статистики дозволяє вибирати необхідні показники для аналізу економічних процесів у промисловості, використовувати зібрані в єдиному інформаційному просторі статистичні дані за 130 країнами світу, у тому числі України, для здійснення наукових досліджень, побудови економіко-математичних моделей і прийняття управлінських рішень.