Модель возникновения организованной структуры в реакционном процессе, инициированном перитектическим плавлением - Солнцев, В.П.; Скороход, В.В.; Баранов, В.Л. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Запропонований синергетичний механiзм i створена термокiнетична модель реакцiйної взаємодiї, iнiцiйованої контактним перитектичним плавленням з урахуванням дифузiї i теплопередачi. Аналiтичне розв’язання дозволило встановити механiзм виникнення просторово органiзованої теплової та концентрацiйної структур. Концентрацiйне та теплове розшарування реакцiйної рiдини зумовлено конкуренцiєю дифузiї, теплопередачi та реакцiйного процесу.