Транспорт анионов Cr(VI) через неорганический ионит и нанокомпозиционную керамическую мембрану - Беляков, В.Н.; Дзязько, Ю.С.; Василюк, С.Л.; Рождественская, Л.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Дослiджено перенос анiонiв Cr(VI) у системi гiдрогель гiдратованого дiоксиду цирконiю керамiчна мембрана, яка модифiкована наночастинками ксерогелю цього iонiту. Розроблено метод визначення рухомостi iонiв у фазi iонiту, який враховує роль мембрани як сорбцiйного бар’єру, iї концентрацiйну поляризацiю та електричний опiр шару iонiту. За нашими висновками, одним з основних факторiв, що визначає транспорт iонiв у системi, є опiр композицiйної мембрани. Визначений коефiцiєнт дифузiї Cr(VI) у фазi iонiту — 2,6 · 10ˉ¹² м² · сˉ¹.