Функционирование некоторых амидогидролаз в черноземе, загрязненном соединениями фтора - Гришко, В.Н. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Дослiджено функцiонування амiдогiдролаз (аспарагiнази, глутамiнази, уреази i аргiнази), а також дезамiназ (амiдази) в чорноземах, забруднених сполуками фтору. Встановлено, що фториди по-рiзному впливають на ефективнiсть функцiонування ферментiв, що беруть участь у метаболiзмi азотвмiсних органiчних сполук у грунтi. Навiть при незначному рiвнi накопичення фтору спостерiгається iнгiбування процесiв дезамiнування амiдiв монокарбонових кислот, гiдролiтичного розщеплення орнiтину i глутамiну. Разом з цим на початкових етапах дiї токсиканта вiдмiчена активацiя процесiв перетворення сечовини i аспарагiну. Зi збiльшенням тривалостi дiї фторидiв вiдбувається бiльш iстотне пригнiчення бiохiмiчної трансформацiї сечовини, нiж аспарагiну. Вивчення кiнетики процесу ферментативного гiдролiзу сечовини в грунтах за рiзного рiвня фтористоводневої кислоти показало iстотнi змiни як початкової, так i максимальної швидкостi ферментативної реакцiї.