Проблеми забезпечення регіонів України робочою силою як ризик для повоєнного відновлення - Антонюк, В.П. (Управління економікою: теорія та практика, 2022)
Здійснено аналіз обсягів і динаміки робочої сили регіонів України за 2019-2021 рр., відзначено її зменшення в усіх регіонах. Така динаміка погіршує забезпечення трудовими ресурсами регіональних економік. Аналіз показав, що багато підприємств мали проблему дефіциту кваліфікованих кадрів робітничих професій. Вона загострюється внаслідок скорочення обсягів підготовки в системі професійно-технічної освіти в усіх без винятку регіонах України. Сучасна війна в Україні обумовила величезну втрату робочої сили, її масові вимушені переміщення в інші регіони та закордон, що породило диспропорції на ринку праці та дефіцит кадрів. Відбувається загострення проблеми залучення кваліфікованої робочої сили на підприємства, що буде перешкодою для повоєнного відновлення багатьох регіонів України. Тому має бути розроблена та впроваджена національна цільова програма забезпечення економіки висококваліфікованою робочою силою.