Нормативне забезпечення та інститути трансформації підприємств до цифрової економіки - Чорна, О.А. (Управління економікою: теорія та практика, 2022)
Розглянуто нормативне забезпечення та інститути трансформації підприємств до цифрової економіки. Зокрема досліджено базові інститути трансформації підприємств до цифрової економіки, притаманні будь якому суспільству: соціальні (або соціокультурні), економічні, політичні, узагальнено їх структуру. Обґрунтовано, що саме на державу покладається завдання забезпечити ефективне функціонування в Україні інституціонально-правових засад та довгострокових векторів розвитку країни і підприємств. В умовах воєнного часу та розвитку цифрової економіки потрібно створити структуру стимулів і мотивацій до цифровізації у самих підприємств. Розглянуто інституціонально-правові засади цифрової трансформації підприємств з боку інститутів державної влади. Наведено основне законодавче забезпечення становлення і розвитку цифрової економіки в Україні, розглянуто напрями політики Міністерства цифрової трансформації, реалізацію ним проєктів із розвитку цифрової економіки, що створюють умови для розвитку бізнесу в Україні, трансформації підприємств до нових умов функціонування, розвитку людського капіталу, збереження трудового потенціалу. Окреслено вплив наднаціональних інститутів та євроінтеграції на становлення інституціонально-правових засад трансформації підприємств до цифрової економіки. Розглянуто основні напрями співпраці України із Європейським Союзом у питаннях розбудови цифрової економіки, які є одними із пріоритетних у співробітництві. Обґрунтовано пропозиції щодо удосконалення інститутів трансформації промислових підприємств до цифрової економіки та надано відповідні рекомендації. Зокрема зауважено, що Україні потрібна сучасна промислова політика із окресленими принципами, баченням. Необхідною є стратегія промислового розвитку з урахуванням цифрової економіки, воєнного стану, втрат промислового і трудового потенціалу, необхідності післявоєнного відновлення та прийняття Закону України «Про державну промислову політику». Державна промислова політика має відповідати вимогам часу, тому слід закласти у неї завдання із цифрової трансформації промислових підприємств та стимулюючі механізми цифрової трансформації.