Имитационная модель доплеровского сигнала гидроакустического лага - Барась, С.Т.; Онищук, О.В. (Гідроакустичний журнал (Проблеми, методи та засоби досліджень Світового океану), 2008)
Розглянуто математичну та фізичну моделі доплерівських сигналів, в основі побудови яких лежить феноменологічний підхід. Виконано аналіз та установлено кореляцію динаміки змін обвідної, фази та миттєвої частоти з використанням як математичної, так і фізичної моделей. Визначені ознаки, що підтверджують адекватність фізичної моделі реальним доплерівським сигналам. Запропоновано фрагментацію доплерівських сигналів, яка дозволила сформулювати основні закономірності поведінки частоти в межах існування ехосигналу та вимоги щодо алгоритму роботи вимірювача частоти.