Похибки вимірювання частоти заповнення ехо-сигналів доплерівського лага - Барась, С.Т.; Онищук, О.В.; Войтенко, А.І. (Гідроакустичний журнал (Проблеми, методи та засоби досліджень Світового океану), 2008)
Розглянуто похибки вимірювання доплерівських зсувів частоти в ехо-сигналах гідроакустичного лага. Виділені джерела випадкової складової похибки, отримані аналітичні залежності для середньоквадратичних значень флуктуацій частоти, а також інструментальної похибки. Виконаний аналіз складових і результуючої похибок вимірювань, наведені графічні залежності, а також результати розрахунків похибок по фізичних моделях доплерівських сигналів у порівнянні з теоретичними даними. Показана ефективність використання методу часової фрагментації при вимірюванні частоти та сформульовані підходи щодо досягнення мінімальної похибки шляхом оптимізації тривалості вимірювальних інтервалів.