У битві за імперію: російські наративи проти історичних реалій - Литвин, В.М. (Вісник НАН України, 2023)
Сто років тому, 30 грудня 1922 р., представники радянських урядів Росії, України, Білорусі та Закавказької Республіки підписали договір про об’єднання в єдину союзну державу — Союз Радянських Соціалістичних Республік, який припинив своє існування 26 грудня 1991 р. У статті автор розмірковує, чому в сучасній РФ на державному рівні вважають розпад СРСР «найбільшою геополітичною катастрофою» і чому таким важливим сьогодні є неупереджене вивчення причин краху Радянського Союзу, усвідомлення його історичної неминучості та неможливості відродження імперського минулого.