Українська мова і українська держава (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 9 листопада 2022 р.) - Ажнюк, Б.М. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді обґрунтовано провідну роль мови в процесі державотворення, розглянуто взаємозв’язок мови і держави на історичному досвіді інших народів, показано, що мова була і є важливим складником людської ідентичності. Зазначено, що в Україні в останні десятиліття спостерігається стійка тенденція до збільшення кількості україномовних родин і що українська мова з кожним днем дедалі більше стає маркером супраетнічної національної ідентичності.