Українська мова в сучасних реаліях державотворення в Україні (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 9 листопада 2022 р.) - Гриценко, П.Ю. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді наголошено, що державна мова повинна мати офіційну підтримку на найвищому рівні керівництва держави, оскільки це питання національної безпеки і майбутнього Української держави. Ця підтримка має бути організаційною, координативною, фінансовою, спрямованою на збереження і розвиток української мови як в Україні, так і поза її межами — на історичних етномовних українських теренах і в місцях проживання сучасної діаспори. Сформульовано невідкладні завдання, які стоять сьогодні перед мовознавцями, насамперед НАН України.