Формування адаптивної часової діаграми роботи доплерівського лага - Барась, С.Т.; Аль-Діламі, Ахмед Алі Абдуллах (Гідроакустичний журнал (Проблеми, методи та засоби досліджень Світового океану), 2009)
У статті розглянуті питання адаптації періоду випромінювання сигналу і його тривалості до умов плавання та структури ехо-сигналу гідроакустичного доплерівського лага. З урахуванням консервативності періоду випромінювання для цілей адаптації основна увага зосереджена на тривалості випроміненого сигналу. В результаті дослідження отримані аналітичні залежності для оптимальної тривалості випромінювання гідроакустичного сигналу доплерівського лага. В якості критерію оптимізації прийнята мінімальна похибка вимірювання складових вектора швидкості судна. Для пошуку оптимального розв’язання враховувалися такі фактори: змінність частоти заповнення доплерівського сигналу в умовах хитавиці носія, тривалість формування ехо-сигналу при похилому промені, а також вплив співвідношення сигнал/завада та тривалості ехо-сигналу на точність вимірювання доплерівських зсувів.