Один із них… Гласний Чернігівської міської думи Іван Лагода - Шара, Л. (Сiверянський літопис, 2022)
Мета статті полягає в тому, щоб проаналізувати діяльність гласного громадського управління Чернігова Івана Лагоди упродовж 1871–1893 рр., його ініціативи стосовно вирішення нагальних проблем місцевої громади. Методи дослідження корелюються з означеною метою, ґрунтуються на принципах історизму та об’єктивності. Вони є загальнонауковими: аналіз, індукція, конкретизація, – і спеціально-історичними: історико-генетичний, історико-порівняльний, історико-системний. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що, спираючись на матеріали діловодства Чернігівської міської думи, зроблена спроба схарактеризувати життя й роботу Івана Лагоди як гласного й члена управи в означений період. Опрацьована інформація дозволила дійти таких висновків. Іван Миколайович Лагода був типовим представником освічених кіл Чернігова другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Маючи лікарський фах, практикував, викладав у фельдшерській школі; заслуживши повагу поміж містян, був неодноразово делегований до органів виборного управління. Виконував обов’язки думця, члена управи та заступника міського голови. Працюючи на цій ниві, намагався власними ініціативами й роботою модернізувати зовнішній простір міста, забезпечити комфортні умови для проживання в ньому. Захопившись сценічним мистецтвом, грав в аматорському театрі, керував музичним драматичним гуртком, матеріально підтримував акторів, урізноманітнював культурне середовище Чернігова, пожвавлював будні провінційної громади. Суголосно з тодішньою інтелігенцією (Л. Глібовим, М. Вербицьким, О. Лазаревським, С. Носом та іншими) сприяв українському національному відродженню другої половини ХІХ – початку ХХ ст.