Схожість та відмінність освітніх та навчальних принципів функціонування Чернігівських жіночої та чоловічої гімназій на основних етапах їх становлення та розвитку у XІX – на початку XX ст. - Гучок, Ю.; Рига, Д. (Сiверянський літопис, 2022)
У статті йдеться про схожість та відмінність освітніх і навчальних принципів функціювання Чернігівських жіночої та чоловічої гімназій у XІX–XX ст., проведено їх порівняльний аналіз. Метою статті є історичний аналіз і висвітлення питання схожості та відмінності освітніх і навчальних принципів функціювання Чернігівських жіночої та чоловічої гімназій на основних етапах їх становлення та розвитку у XІX – на початку XX ст. З-поміж методів, що були використані, основними є аналітичний та критичний, на яких базувалось опрацювання здобутої інформації. Наукова новизна полягає в тому, що вперше проведено ґрунтовне дослідження схожості та відмінності освітніх і навчальних принципів функціювання Чернігівських жіночої та чоловічої гімназій у XІX–XX ст. Висновки. У дослідженні на основі історичного аналізу висвітлено головне питання щодо схожості та відмінності освітніх і навчальних принципів функціювання Чернігівських жіночої та чоловічої гімназій на основних етапах їх становлення та розвитку у XІX – на початку XX ст. Можемо підсумувати, що гімназійна освіта в цілому була «класична», гуманітарна та здійснювалася при мінімальній увазі до природничих наук. Проведене дослідження навчального процесу в жіночих гімназіях передреволюційної Росії дозволяє стверджувати, що зміст жіночої гімназійної освіти вже на початку XX ст. наблизився до освіти в чоловічих гімназіях, зберігаючи при цьому свої особливості, зумовлені розумінням ролі жінки в тогочасному суспільстві. До таких особливостей належали відсутність в навчальному плані жіночих гімназій давніх мов, поглибленого вивчення Закону Божого, більш виражена практична спрямованість навчання.