Лаврентій Крщонович – "значна й учена персона" Чернігівських Атен - Травкіна, О. (Сiверянський літопис, 2022)
Мета статті: проаналізувати життєвий шлях та діяльність гравера, друкаря, письменника, церковно-релігійного діяча другої половини XVII – початку XVIIІ cт. Лаврентія Крщоновича. Наукова новизна: створення синтетичної праці, яка б висвітлила різні сторони діяльності Лаврентія Крщоновича. Методи дослідження: використання історико-хронологічного методу в поєднанні з аналітичним, порівняльним й узагальнючим підходами, завдяки яким трактування історичних подій та термінів відбувалося з огляду на досліджувану епоху. Висновки: доведено внесок Лаврентія Крщоновича в розвиток літератури та книгодрукування другої половини XVII – початку XVIIІ cт., продовження ним справи його покровителя й патрона чернігівського архієпископа Лазаря Барановича, утвердження Чернігова як важливого культурно-духовного осередку Гетьманщини. Стараннями Лаврентія Крщоновича за підтримки гетьмана Івана Мазепи був добудований найбільший храм Чернігова Троїцький собор, а Троїцько-Іллінський монастир отримав статус архімандрії.