Віденська система міжнародних відносин у творчості Василя Карловича Надлера (1840–1894) - Лиман, С. (Сiверянський літопис, 2023)
Віденську систему міжнародних відносин досліджували вже її сучасники, серед яких особлива роль належить професору Імператорського Харківського університету Василю Карловичу Надлеру. Метою та науковою новизною статті є всебічний аналіз наукових робіт В. Надлера, які безпосередньо були присвячені вивченню історичних причин створення Віденської системи міжнародних відносин, її особливостей та значення, ролі відомих особистостей у тривалому переговорному процесі, що дозволив створити постнаполеонівський міжнародний порядок. Методи, які застосовувалися для досягнення мети дослідження: історико-порівняльний аналіз, систематизація та узагальнення, ретроспективний метод. Висновки. У статті доведено, що крім книги «Меттерних та європейська реакція» (1882) аналізу Віденської системи міжнародних відносин В. Надлер частково присвятив багатотомну монографію «Імператор Олександр I та ідея Священного Союзу». Хоча відмінності зовнішньополітичних планів Олександра І від імперської політики Меттерніха В. Надлер виклав дещо тенденційно, проте він у найкращих прогресивних традиціях сучасної йому історіографії намагався не перебільшувати ролі особистості в історії. Утім, для позначення нового міжнародного порядку В. Надлер зазвичай використовував назву «політична система Меттерніха», що вказувало на надзвичайно важливе значення австрійського міністра як організатора Віденського конгресу, гаранта виконання його рішень, головного ініціатора боротьби з будь-яким інакодумством у європейських країнах. У викладі В. Надлера Віденський міжнародний порядок спочатку розвивався саме в тому реакційному напрямку, який позначив Меттерніх, а справжнього удару «системі Меттерніха» завдала Грецька революція та Адріанопольський мирний договір 1829 р., що підтвердив автономію Греції.