До 100-річчя з дня смерті видатного вченого-педіатра кінця ХІХ – початку ХХ ст. І.В. Троїцького - Асадчев, О. (Сiверянський літопис, 2023)
З-поміж великої кількості видатних уродженців Чернігівщини особливе місце посідає постать українського вченого-педіатра кінця ХІХ – початку ХХ ст., доктора медицини, професора, одного із засновників харківської педіатричної школи, Івана Віссаріоновича Троїцького, у біографії якого й дотепер існували білі плями. Метою статті є висвітлення періоду дитинства І.В. Троїцького, а також його становлення як вченого-педіатра. Методологічно дослідження здійснено на основі біографічного та хронологічного підходу. Новизна дослідження полягає в детальному вивченні життя та діяльності І.В. Троїцького за архівними документами, що дало змогу відкрити раніше невідомі сторінки його біографії. Основним результатом дослідження є уточнення часу народження І.В. Троїцького, встановлення, у якому населеному пункті та в якій сім’ї він народився і виховувався, як отримав початкову освіту. Також було з’ясовано, що навчання в Чернігівській чоловічій гімназії Іван Віссаріонович завершив у 1873 р. із срібною медаллю. Того ж року він вступив до медичного факультету Київського імператорського університету Св. Володимира. Імовірно на його вибір – присвятити життя лікуванню дітей – вплинула велика дитяча смертність, особливо в сільській місцевості. Професор Троїцький був видатним історіографом педіатрії, основоположником вчення про епідемічний паротит. Усе своє життя Іван Віссаріонович присвятив охороні здоров’я матері та дитини. Значна частина його наукової спадщини була присвячена питанням лікування дитячих інфекційних хвороб. Його внесок у розвиток педіатрії в Україні є, безсумнівно, одним із найвагоміших.