Епітаксійне вирощування нанооб'єктів і умови прояву ефекту самоорганізації - Гайдар, Г.П. (Доповіді НАН України, 2010)
Проаналiзовано умови прояву ефекту самоорганiзацiї при вирощуваннi нанооб’єктiв (типу нанокластерiв або квантових точок) методом молекулярно-променевої епiтаксiї. Показано, що при такому способi вирощування недоцiльно намагатися досягти термодинамiчно-рiвноважних умов, а потрiбно оптимiзувати температурний режим росту для того, щоб одночасно забезпечити як ефективний прояв процесу самоорганiзацiї, так i запобiгти появi дислокацiй невiдповiдностi на межi твердої та газової фаз.