Геніальний фізик і великий педагог (До 100-річчя від дня народження академіка Л.Д. Ландау) - Локтєв, В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
Наукова спільнота відзначає 100-річчя від дня народження найвизначнішого радянського фізика-теоретика і творця однієї з найпотужніших наукових шкіл, лауреата Ленінської і Нобелівської премій академіка Лева Давидовича Ландау. Наукові результати Л.Д Ландау ввійшли до золотого фонду фізичної науки, і багато з них було отримано під час його роботи в Українському фізико- технічному інституті, тобто в Харкові, де він провів близько п’яти (1932— 1937 рр.) винятково успішних, з наукового погляду, років, де почав створювати свою всесвітньо відому теоретичну школу, де написав (у співавторстві) перші томи курсу «Теоретичної фізики», які стали справжнім рукотворним па- м’ятником їхнім авторам Л.Д. Ландау і Є.М. Ліфшицю, і де, нарешті, позна- йомився з чарівною харків’янкою К.Т. Дробанцевою, яка стала його дружиною. Українська фізична спільнота свідома того, що Л.Д. Ландау, або просто Дау, як до нього впродовж життя зверталися здебільшого всі колеги та учні, зробив величезний внесок у становлення, розвиток і, можна впевнено стверджувати, у майбутнє вітчизняної тео ретичної фізики.