Композиційні молекулярно-імпринтовані полімерні мембрани для селективної адсорбції біоорганічних молекул - Бровко, О.О.; Слінченко, О.А.; Горбач, Л.А.; Сергеєва, Л.М.; Сергеєва, Т.А. (Доповіді НАН України, 2010)
Запропоновано новий спосiб створення аналiтичних тест-систем для якiсного та напiвкiлькiсного експрес-визначення вмiсту бiоорганiчних молекул, зокрема креатинiну, в розчинах патологiчних концентрацiй поза лабораторними умовами. В основу способу покладено метод молекулярного iмпринтингу. Застосовуючи поверхневу модифiкацiю полiвiнiлiденфторидних мембран тонким шаром молекулярно-iмпринтованого полiмеру (МIП) на основi N,N′-метиленбiс(акриламiду) та функцiонального мономера — 2-акрил-амiдо-2-метил-1-пропансульфонової кислоти, отримано композицiйнi полiмернi мембрани, селективнi до креатинiну. Для вiзуалiзацiї креатинiну, адсорбованого поверхневим шаром МIП, використовували здатнiсть креатинiну утворювати у ходi реакцiї Яффе забарвленi комплекси з пiкратами.