Использование макромолекулярных бактериоцинов для селекции популяционных диссоциантов Erwinia carotovora subsp. сarotovora - Товкач, Ф.И.; Романюк, Л.В.; Горб, Т.Е. (Доповіді НАН України, 2010)
Запропоновано метод специфiчної селекцiї за допомогою каротоворицинiв типу фагових хвостових вiдросткiв, який дозволяє проводити ефективний вiдбiр популяцiйних дисоцiантiв рiзних типiв Erwinia carotovora. Показано, що спонтаннi дисоцiанти i дисоцiанти, одержанi за допомогою селекцiї бактерiоцинiв, вiдрiзняються колонiально-морфологiчними, ростовими характеристиками i такою бiохiмiчною ознакою, як синтез позаклiтинної пектатлiази. Встановлено, що змiна поверхневих структур дисоцiантiв приводить до змiни апаратiв секрецiї II i III типу — основних факторiв патогенностi пектолiтичних ервiнiй. Одержанi результати є передумовою для вивчення напряму i механiзму дисоцiацiї у практично важливої бактерiї Е. carotovora.