О форме зубных дуг при ортогнатической окклюзии - Григоренко, Я.М.; Григоренко, А.Я.; Тормахов, Н.Н.; Триль, Ю.А.; Флис, П.С. (Доповіді НАН України, 2010)
Наведено результати дослiдження форми зубних дуг верхньої та нижньої щелеп при ортогнатичнiй оклюзiї в постiйному перiодi прикусу. Розроблено методику визначення параметрiв кривих, що огинають вестибулярнi поверхнi верхнього та нижнього зубних рядiв. Показано, що з кривих другого порядку елiпс найкраще описує форму цих кривих i що довжина малої осi цього елiпса дорiвнює вiдстанi мiж вестибулярними поверхнями сьомих зубiв, а бiльша пiввiсь елiпса дорiвнює чи на 30% бiльше вiдстанi вiд вестибулярної поверхнi перших зубiв до лiнiї, що з’єднує виступаючi точки на вестибулярнiй поверхнi сьомих зубiв.