Влияние антропогенных нагрузок на энергетические запасы мидий Mytilus galloprovincialis Lam. - Иванович, Г.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Дослiджено вмiст глiкогену та сумарних лiпiдiв у мiдiй Mytilus galloprovincialis Lam. з двох станцiй Одеської затоки з рiзним антропогенним навантаженням. Встановлено, що поблизу випуску очисних споруд вмiст глiкогену в гонадах молюскiв в 1,7, в гепатопанкреасi в 1,4 та в зябрах в 1,9 раза менший, нiж у районi м. Великий Фонтан. У районi випуску очисних споруд вмiст сумарних лiпiдiв у гепатопанкреасi мiдiй в 1,5 раза нижчий, нiж у районi м. Великий Фонтан. Рiзницi у вмiстi сумарних лiпiдiв у гонадах та зябрах мiдiй не виявлено.