Водні конфлікти як індикатор загострення світової кризи прісної води - Горбулін, В.П.; Мосов, С.П. (Вісник НАН України, 2023)
У статті акцентовано увагу на тому, що постійне зростання техногенного навантаження на водні ресурси планети, збільшення споживання прісної води у поєднанні з глобальним потеплінням та змінами клімату перетворюють проблему нестачі питної води на повноцінну світову кризу. Так звані водні конфлікти, пов’язані з використанням транснаціональних водних ресурсів, супроводжують усю історію людства, але в нинішніх умовах вони загрожують стати основним елементом політичного життя XXI ст. Підвищуються ризики переростання таких конфліктів у збройні протистояння за доступ до водних ресурсів, зокрема між державами, що мають ядерну зброю. Автори розглядають загрози водних конфліктів для України і наголошують на необхідності врахування цих викликів у сучасних системах міжнародної та національної безпеки.