Сучасні наукові проблеми кібербезпеки - Летичевський, О.О. (Вісник НАН України, 2023)
У статті наведено огляд сучасних проблем кібербезпеки та проаналізовано роль наукових досліджень у їх вирішенні. Зокрема, виокремлено два види досліджень — із застосуванням алгебраїчного підходу та з використанням нейронних мереж, що належать до методів штучного інтелекту. Алгебраїчні методи ґрунтуються на використанні автоматичного доведення теорем та програм-розв’язувачів і спрямовані на вирішення двох основних проблем кібербезпеки: перша — виявлення вразливостей у програмних і апаратних системах та оцінка їх стійкості до вторгнень; друга — виявлення вторгнень зловмисників у реальному часі. Наведено результати досліджень, які сприяють створенню надійного захисту систем від кібератак, зокрема систем об’єктів критичної інфраструктури, що на сьогодні є особливо актуальним завданням.