Магнітні нанокомпозити для новітніх технічних та медичних застосувань (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 30 листопада 2022 р.) - Товстолиткін, О.І. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді розглянуто актуальні тенденції розвитку пристроїв на основі магнітних матеріалів. Підкреслено, що важливим напрямом є розроблення та дослідження новітніх нанокомпозитів, використання яких у зазначених пристроях приведе до зменшення розмірів, підвищення швидкодії та розширення функціональності практичних застосувань. Зазначено, що дослідження, що виконуються в Інституті магнетизму НАН України та МОН України, перебувають у руслі сучасних світових тенденцій. Наведено результати досліджень композитних наноструктур з антиферомагнітним компонентом, а також результати наукової діяльності, спрямованої на розроблення та дослідження магнітних наноматеріалів для медицини, зокрема для самоконтрольованої магнітної гіпертермії.