Універсальна біотехнологія знешкодження токсичних органічних відходів і металів з отриманням цінних продуктів (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 28 грудня 2022 р.) - Говоруха, В.М. (Вісник НАН України, 2023)
Доповідь присвячено дослідженню закономірностей взаємодії мікроорганізмів з органічними відходами і токсичними металами та визначенню способів їх знешкодження. Розглянуто шляхи оптимізації та підвищення ефективності цього процесу. Запропоновано підхід до створення універсальної біотехнології одночасного зброджування багатокомпонентних органічних відходів та видалення розчинних токсичних металів з отриманням цінних продуктів: молекулярного водню, метану, твердого палива, біодобрива, концентрату металів та очищеної води.