Депортаційні акції 1940-х років у національній пам’яті українців: стан та перспективи дослідження (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 28 грудня 2022 р.) - Артимишин, Ю.З. (Вісник НАН України, 2023)
Простежено процес творення спогадів про міжнаціональний польсько-український конфлікт, депортацію та подальшу адаптацію переселених осіб. Відтворено та проаналізовано збірний образ депортацій з українсько-польського прикордоння у 1944—1951 рр. в уявленнях переселенців та їхніх нащадків. Досліджено співвідношення між різними рівнями ідентичності, зокрема регіональною та національною. Розглянуто концепт малої батьківщини крізь призму колективної пам’яті.