Академік Володимир Вернадський: минуле, сучасне, майбутнє (до 160-річчя від дня народження) - Протасов, О.О.; Левіт, Г.С. (Вісник НАН України, 2023)
Статтю присвячено ювілейній даті мислителя, видатного вченого, організатора науки Володимира Івановича Вернадського. Понад півтора століття минуло від дня його народження, однак аналіз праць ученого свідчить про величезну важливість для сучасності його наукової спадщини. Розглянуто деякі аспекти непростих відносин між вченням академіка Вернадського про біосферу та ноосферу і західними течіями в науці про глобальні планетарні процеси. На прикладі досліджень з еволюції біосфери показано неперебутню наукову цінність ідей вченого.