Про нафтогазоносність Карпатського регіону України (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 11 січня 2023 р.) - Муровська, Г.В. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді зазначено, що відродження Карпатського нафтогазоносного регіону завдяки нарощуванню в ньому парку нових родовищ нафти та газу може значною мірою сприяти досягненню енергетичної незалежності України. В Інституті геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України активно розвиваються наукові дослідження з вивчення глибинної будови літосфери геолого-геофізичними методами. Зокрема, з метою виявлення нафтогазоносності методом глибинного сейсмічного зондування детально вивчається глибинна будова Закарпатського прогину, в надрах якого, за попередніми даними, на глибинах 5—17 км можуть бути потужні резервуари вуглеводнів.