Проблема історичної пам’яті: європейський дискурс (1945—2020 рр.) (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 11 січня 2023 р.) - Кудряченко, А.І. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді зазначено, що Європа і світ загалом на початку ХХІ ст. переживають значні політичні, економічні, екологічні, соціальні та духовні зміни. В останні десятиліття людство зіштовхнулося з цілою низкою безпрецедентних глобальних викликів, пов’язаних, зокрема, з проблемами виживання, системної трансформації, модернізаційного та цивілізаційного розвитку. Відтак, соціально затребуваними сьогодні стали історичні студії, які охоплюють усе зростаючий спектр тематики історичної пам’яті про минуле як утвердження одного з ключових концептів «нового історицизму», що збігається зі становленням нової культурної історії, яка стала відповіддю на різні виклики постмодерну.