Війна у проєкціях і конструкціях історичного часу (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 8 лютого 2023 р.) - Ясь, О.В. (Вісник НАН України, 2023)
Висвітлено представлення війни у найголовніших темпоральних конструкціях від доби античної історіографії до сучасності. Наголошено, що війна посідала особливе місце у всіх проєкціях і конструкціях історичного часу, оскільки генерувала масштабні трансформації всіх воюючих суспільств. Класична історіографія запропонувала багатоманітне осмислення війни як добірки повчальних прикладів для людського Ratio; культу героїзму та пантеону слави; розриву еволюційного плину чи поступового руху історії або, навпаки, пришвидшення його темпів у світлі факторного аналізу; кривавої ціни, яку вимушено сплачує суспільство за невпинний поступ, і т. ін. Підкреслено, що у світлі некласичної історіографії війна подавалася як один з викликів, який спричиняє піднесення чи, навпаки, занепад цивілізації; кумулятивний поштовх, що окреслює ритміку історичного руху; травматичний досвід екзистенції людини; тотальна соціокультурна катастро- фа, яка продукує ефект світоглядної кризи і масової травми для всього соціуму. Обґрунтовано думку, що сучасну російсько-українську війну доречно представляти як Війну з Росією за Незалежність України. Акцентовано увагу на національних, антиколоніальних, екзистенційних смислах та історичному значенні цієї війни як висліду багатовікових змагань за Визволення та Незалежність України.