Проблеми й технології термічної переробки палив в енергетичних установках теплових електростанцій (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 22 лютого 2023 р.) - Дунаєвська, Н.І. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді наведено результати науково-технічного супроводу процесу забезпечення безперебійної роботи вугільних електростанцій з використанням непроєктних палив. Ці роботи Інститут теплоенергетичних технологій НАН України виконує з 2014 р. і дотепер. Показано, що твердопаливна енергетика є сьогодні критично важливим чинником стабільного тепло- та енергопостачання завдяки можливості використання як місцевого, так і доступного на світовому ринку газового вугілля, а також паливної біомаси, що дає змогу забезпечити менш вразливу в умовах воєнного стану розподілену генерацію електроенергії та задовольнити значну частину потреб в опалюванні. Обґрунтовано, що в Україні, як і у світі загалом, ще як мінімум 10—20 років, крім АЕС, паралельно існуватимуть дві системи виробництва енергії — з відновлюваних джерел та з викопних палив, що пов’язано, зокрема, з необхідністю регулювання потужності в енергосистемі та забезпечення безперебійного енергопостачання в перехідний період.