Долаючи вершини науки (роздуми про творчий спадок корифея вітчизняної токсикології та профілактичної медицини І.М. Трахтенберга) - Яворовський, О.П. (Вісник НАН України, 2023)
27 січня 2023 р. завершив майже сторічний земний шлях наш учитель і колега, видатний учений-токсиколог, гігієніст, один із засновників наукової школи з профілактичної токсикології, публіцист, громадський діяч, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2002), заслужений діяч науки і техніки України (1994), лауреат премії імені О.О. Богомольця НАН України (2009), премій НАМН України з профілактичної медицини (1995, 2002, 2009, 2015) доктор медичних наук (1964), професор (1967), член-кореспондент НАН України (1992), академік НАМН України (1997) Ісаак Михайлович Трахтенберг. 75 років свого творчого життя, потужний заряд інтелектуальної, емоційної, душевної і духовної енергії він повністю віддав розвитку та самовідданому служінню вітчизняній науці, медико-профілактичній справі, медичній освіті, історіографії, вшануванню в авторських мемуаристичних творах пам’яті своїх мудрих попередників, сучасників, друзів і однодумців.