Структурно-функціональна модель системи забезпечення інформаційної й інформаційно-психологічної безпеки - Качинський, А.Б. (Доповіді НАН України, 2023)
Розглядається структурно-функціональна модель системи забезпечення інформаційної й інформаційно-психологічної безпеки, заснованої на багатоешелонній ієрархічній моделі структури складної системи, запропонованої М. Месаровичем, як сукупності відносно незалежних, взаємодіючих між собою підсистем. При цьому деякі (або всі) підсистеми мають право ухвалення рішень, а їх ієрархічне розташування (багатоешелонна структура) визначається тим, що деякі з підсистем знаходяться під впливом або керуються вищими.