Дослідження зміни концентрації напружень у просторовій пластині зв’язкопружного трансверсально ізотропного матеріалу - Селіванов, М.Ф.; Фернаті, П.В. (Доповіді НАН України, 2023)
Розв’язано просторову задачу лінійної в’язкопружності для трансверсально ізотропного елемента конструкції (просторова пластина з круглим отвором). Використано конститутивні співвідношення в інтегральній формі Больцмана–Вольтерра. Інтеграли в конститутивних рівняннях перетворено до інкрементної форми на часовій сітці. На кожному часовому інтервалі задача розв’язується відносно приростів переміщень. Функції релаксації модулів в’язкопружного трансверсально ізотропного матеріалу описано в експоненціальній формі. Для цих модулів за допомогою принципу пружно-в’язкопружної аналогії побудовано аналітичні вирази для конститутивної матриці методу скінченних елементів. Проілюстровано зміни напружень в площині пластини та поперечних напружень з часом на лінії концентрації. Числові приклади побудовано для середини відрізка концентрації напружень та її кінців.