Динаміка вмісту білка, ліпідів та глікогену в органах і тканинах судака Кременчуцького водосховища у переднерестовий та нагульний періоди - Євтушенко, М.Ю.; Рудик-Леуська, Н.Я.; Леуський, М.В. (Доповіді НАН України, 2023)
Досліджено особливості сумарного вмісту білка, ліпідів та глікогену в органах і тканинах судака Кременчуцького водосховища у переднерестовий на нагульний періоди. У переднерестовий період зареєстровано значно менший вміст сумарних ліпідів у печінці порівняно з нагульним періодом, але значно більший вміст глі когену. Проте наявні енергетичні ресурси організму, на наш погляд, достатні для забезпечення пластичного та генеративного обміну, пов’язаного з трофоплазматичним ростом ооцитів напередодні початку нересту. Отримані результати можуть свідчити про оптимальні екологічні умови і достатній рівень розвитку кормових об’єктів у водному середовищі Кременчуцького водосховища, які забезпечують високий рівень перебігу метаболічних процесів в організмі статевозрілих особин судака у нагульний та переднерестовий періоди річного циклу.