Академічні витоки хімічної науки - Ковтун, Г. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
У перший рік своєї діяльності Українська академія наук складалася з трьох наукових відділів (тепер секцій) — історико-філологічного, фізико-математичного і соціальних наук. Хіміки, які працювали в Академії наук, входили до складу фізико-математичного відділу. Потужний розвиток вітчизняної хімії розпочався зі створення в складі зазначеного відділу хімічної лабораторії.