Теоретичний аналіз процесів сумісного очищення стічних вод від органічних забруднень і сполук азоту в біореакторах з використанням біоплівкових моделей - Олійник, О.Я.; Телима, С.В.; Калугін, Ю.І.; Олійник, Є.О. (Доповіді НАН України, 2023)
Запропоновано математичні моделі та розрахунки параметрів сумісного біологічного очищення стічних вод від органічних забруднень і амонійного азоту в біореакторах-аеротенках з додатковим облаштуванням в їх об’ємі закріпленого біоценозу у вигляді біоплівки. Розглянуто питання, пов’язані з формуванням гетерогенної структури біоплівки із різних бактерій і обґрунтовано для подальшої реалізації балансові рівняння з кінетичними реакціями, що описують сумісне вилучення органічних забруднень і азоту в біоплівці з врахуванням кисневого режиму. В результаті реалізації розроблених моделей із врахуванням різних факторів впливу на процеси сумісного очищення органічних забруднень і азоту запропоновані рекомендації по розрахунку параметрів сумісного очищення, зокрема, встановлені граничні умови існування потрібних бактерій, при яких відбувається одночасне вилучення органічних забруднень і азоту, і який із субстратів органічних забруднень, азот чи кисень буде лімітувати процес очищення.