Моделювання квазістатичного поширення тріщини у в’яз ко пружно му ортотропному середовищі в рамках підходу інкременталізації конститутивних рівнянь - Селіванов, М.Ф.; Фернаті, П.В. (Доповіді НАН України, 2023)
Розглядається алгоритм для моделювання процесу розвитку тріщини повзучості у в’язкопружному ортотропному середовищі. Цей алгоритм поєднує в’язкопружну інкрементну формулу та процедуру моделювання квазістатичного руйнування; алгоритм реалізовано в рамках методу скінченних елементів і проілюстровано числовим прикладом визначення зміни напружено-деформованого стану в околі зони передруйнування з часом. Як модель тріщини вибрано модель когезійної зони з нерівномірним законом зчеплення–відриву, яка описує наявну біля фронту тріщини зону передруйнування. Зростання тріщини описується в рамках деформаційного критерію. В числовому прикладі розглянуто поширення крайової тріщини в пластині з в’язкопружного ортотропного матеріалу, модулі релаксації якого описано однією експоненціальною функцією. Як закон зчеплення–відриву вибрано близький до рівномірного закон згладженої трапецеїдальної форми, що задовольняється для кожного дискретного моменту часу, знайденого запропонованим алгоритмом з урахуванням поточної геометрії тріщини.