Рукописні фонди Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України — основа академічних, науково-критичних та енциклопедичних видань (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 5 квітня 2023 р.) - Жулинський, М.Г. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді наголошено на необхідності вирішення нагальних проблем, пов’язаних зі збереженням та використанням унікального рукописного фонду Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, який є архівом національного значення. Запропоновано актуалізувати концепцію створення науково-дослідного і культурно-інформаційного центру «Шевченківський дім», у складі якого передбачити розміщення та функціонування центру збереження рукописних фондів класиків української літератури й видань літературної спадщини з відповідними архівосховищами.