Фундаментальна теплофізична інженерія будівель у контексті відновлення України (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 5 квітня 2023 р.) - Басок, Б.І. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді проаналізовано досвід Інституту технічної теплофізики НАН України з проведення робіт за напрямом фундаментальної теплофізичної інженерії будівель і споруд з метою доведення їх до стану пасивних будівель, будівель «нуль енергії», «розумних» будівель за умови підвищення їхньої енергетичної стійкості та мінімізації викидів парникових газів. Результати цих досліджень спрямовано на вирішення актуальних і стратегічно важливих науково-технічних проблем, пов’язаних із суттєвим підвищенням енергетичної ефективності наявних, відбудованих і новозбудованих будівель та споруд України згідно з вимогами енергетичного і кліматичного законодавства ЄС.