Концепція смартспеціалізації: сутнісний зв’язок з теоріями економічного розвитку - Швець, Н.В. (Вісник економічної науки України, 2022)
Смартспеціалізація стала популярним підходом до стратегічного управління інноваційним розвитком регіональних/національних економік. Проте в наукових колах немає єдиної думки про теоретичне походження концепції смартспеціалізації. Тому мета статі полягає в аналізі впливу теорій економічного розвитку на формування теоретичного базису концепції смартспеціалізації. Зазначено, що концепція смартспеціалізації базується на поняттях, закономірностях, основних чинниках економічного розвитку, що визначені в рамках традиційних економічних шкіл. Для формування систематизованого наукового знання про смартспеціалізацію у фокус дослідження відібрано сучасні економічні теорії, що розглядають можливості забезпечення розвитку економік на основі знань та інновацій. Проаналізовано положення теорій структурних трансформацій, ендогенного зростання, еволюційної економіки, агломерацій, інноваційних екосистем і кластерів, які визначено як основні, що обґрунтовують ідеї смартспеціалізації. Виділено найбільш значимі з точки зору формування теоретичних основ смартспеціалізації положення зазначених теорій. За результатами концептуального аналізу робіт еволюціоністів узагальнено класи галузей за організацією інноваційної діяльності із зазначенням особливостей продукування інновацій в залежності від секторальної належності залучених до цього процесу учасників. Підкреслено наявність узгодження між концепцією смарстпеціалізації і теорією інноваційних екосистем, яка за суттю, на відміну від концепції інноваційних систем, більше зорієнтована на створення умов для продуктивної колаборації регіональних стейкхолдерів в процесі підприємницького відкриття. Зроблено висновок, що концепція смартспеціалізації є продуктом осмислення та органічного об’єднання наукових поглядів щодо досягнення економічного зростання, вибору шляхів, використання можливостей і забезпечення інноваційного розвитку національних/регіональних економік. Представлено авторське бачення теоретичного базису концепції смартспеціалізації, яке на відміну від існуючих, конкретизує пул економічних теорій з визначенням їхнього впливу на змістовні компоненти концепції смартспеціалізації і виокремленням теоретичного ядра, функціоналу та аксіоматичної частини її базису, що теоретично обґрунтовує підхід смартспеціалізації.