Особливості кластерного підходу в період відновлення туристично-рекреаційних територій в сучасних умовах (Частина 1) - Борецька, Н.П.; Крапівіна, Г.О.; Марченко, І.Ф. (Вісник економічної науки України, 2022)
У статті проблема особливостей кластерного підходу в період відновлення туристично-рекреаційних територій в сучасних умовах набуває подальшого теоретичного та методологічного обґрунтування. Сформульовано основні підходи до обґрунтування пріоритетності відновлення туристично-рекреаційної сфери на основі кластерного підходу та державно-приватного партнерства. Показано, що кластерний підхід є окремим напрямом наукового дослідження пріоритетності відновлення туристично-рекреаційної сфери на основі державно-приватного партнерства. Досліджено особливості та характерні ознаки індустрії туризму та рекреації, які надають особливої актуальності кластерному підходу у розвитку туристично-рекреаційної галузі. Визначено ресурсні передумови туристичнорекреаційної галузі, що значно впливають на доцільність кластерної організації туристично-рекреаційного території, та явні переваги для державних органів, бізнесу і суспільства в цілому в сучасних умовах. Сформовано основні інструменти і проблеми формування та розвитку туристично-рекреаційних кластерів на засадах державно-приватного партнерства в сьогодення. При визначенні ролі та механізмів впливу державних органів на розвиток туристично-рекреаційної сфери та формування стратегічних цілей з розробки режиму сприяння їх розвитку доцільним є дослідження туристично-рекреаційного ринку території. Розвитку регіональної та місцевої туристично-рекреаційної сфери значно сприяє трансформація в суспільній свідомості концепції вільного часу, тобто зміни в системі публічних духовних цінностей. Запропоновано структуру туристично-рекреаційного кластера у вигляді чотирьох сегментів: ядро у складі туроператорів та турагентів; основа кластера, тобто підприємства обслуговування туристів та рекреантів, суміжні підприємства, які обслуговують кластер; інфраструктура кластеру. Розвитку регіональної та місцевої туристично-рекреаційної сфери значно сприяє трансформація в суспільній свідомості концепції вільного часу, тобто зміни в системі публічних духовних цінностей, а для досягнення позитивного ефекту в туристично-рекреаційній сфері необхідна тісна координація зусиль підприємств території, що починається з визначення мети та підтримки зміни поведінки споживачів туристичних послуг стосовно конкретних населених пунктів чи регіону в цілому. Основною ж метою розвитку туристично-рекреаційної сфери є підвищення її відкритості, поширення доброзичливості у ставленні до населення, прискорення управлінських процесів, ефективне розв’я зання завдань, підвищення мобільності працівників туристично-рекреаційних підприємств та їхньої задоволеності працею.