Моніторинг результативності управління сталим господарюванням у критичній інфраструктурі: обґрунтування обсягів витрат - Микитенко, В.В.; Драчук, Ю.З. (Вісник економічної науки України, 2022)
Стаття присвячена побудові структури Національної просторової системи моніторингу (загального/стандартного, оперативного/кризового та фонового/наукового) результативності управління сталим господарюванням у критичній інфраструктурі, сформованої за семи - блоковим принципом замкненого багатовимірного її функціонування. Удосконалено комплекс цільових та специфічних функцій підсистеми «Управління і контролювання», з додатковим інкорпорованим – організацію: а) дієвого управлінського контролю за витрачанням бюджетних та державних коштів і раціонального їх витрачання; б) раціональної закупівлі товарів і оплати за виконання робіт та послуг; в) постійно діючого моніторингу виконання доручень посадовими особами та структурами, доброякісності ініціатив посадових осіб і рівня компетентності виконавців; г) просторового моніторингу за результатами аналізу динаміки показників та індикаторів (за наслідками проведення фонового моніторингу); д) відпрацювання, за допомогою систем моделювання, оптимізації структур управління сталим господарюванням у критичній інфраструктурі; ж) освоєння передового світового досвіду у сфері управління сталим господарюванням у критичній інфраструктурі шляхом створення комплексу інформаційних полігонів передових технологій. Запропоновано технологію обґрунтування обсягів витрат зі створення та введення у дію проєкту Національної просторової системи моніторингу результативності управління сталим господарюванням у критичній інфраструктурі. Розвинуто методологічні положення запровадження просторового три- рівневого комплексу програм із моніторингу, сформованому та побудованому за блоковим принципом конфігураційної трансформації.