Корпоративні інформаційні ERP- та MES-системи в стратегічному розвитку та підвищенні операційної ефективності підприємств - Шевченко, Н.Ю.; Турлакова, С.С.; Латишева, О.В. (Вісник економічної науки України, 2022)
Обґрунтовано актуальність дослідження перспектив підвищення операційної ефективності та трансформації бізнес-процесів вітчизняних промислових підприємств завдяки впровадженню корпоративних інформаційних ERP- та MES-систем. Визначено, що запорукою успішної стратегії розвитку підприємств є підвищення їх операційної ефективності через цифрову трансформацію виробництва та інших базових бізнес-процесів. Цифрова трансформація передбачає щонайменше впровадження ERP- та MES-систем для прогнозування запасів сировини та матеріалів, забезпечення безперебійного виробничого процесу, своєчасного виконання замовлень, проведення інвентаризації запасів; проєктування рівня використання машин і обладнання, планування ремонтів та термінів технічного обслуговування обладнання, оптимізації вибору постачальників, складання бюджетів і контролю витрати матеріальних та інших ресурсів, адміністрування, контролю та моніторингу всіх процесів підприємства. Впровадження таких корпоративних інформаційних систем залежить від специфіки підприємств, які впроваджують ERP- та MES-системи. Обґрунтовано необхідність постійного моніторингу змін та пропозицій індустрії корпоративних інформаційних систем сучасним підприємствам для відстеження та впровадження технологічних досягнень провідних гравців у сфері планування ресурсів підприємства (MES та ERP) в практику функціонування для забезпечення стратегічного розвитку та підвищенні операційної ефективності. Перспективним напрямом є досліджен ня динаміки трансформаційних процесів власних бізнес-процесів промислових підприємств завдяки програмам та проєктам підвищення операційної ефективності на підставі ERP- та MES-систем.