Економічне стратегування реалізації сценаріїв корпоративної інтеграції акціонерних товариств України - Бондар, Ю.А.; Жовновач, Р.І.; Метіль, Т.К.; Бондаренко, І.В. (Вісник економічної науки України, 2022)
У статті дослідження основних аспектів стратегування корпоративного управління на підприємствах, ознайомлення з принципами корпоративного управління, а також визначення напрямів розвитку стратегування корпоративної інтеграції акціонерних товариств в цілому, також зазначено основні аспекти корпоративного управління підприємством. Розглянуто міжнародні стандарти та норми корпоративного управління Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), які націлені на істотне поліпшення національних систем корпоративного управління. Досліджено «Кодекс корпоративної поведінки», документ, який описує організацію діяльності рад директорів, і системи корпоративного управління в цілому. Розглянуто правила та процедури щодо прийняття управлінських рішень, що стосується діяльності підприємства та здійснення контрольних процедур, а також розподіл прав та обов’язків між підрозділами відповідно до підприємства, а також принципи корпоративного управління, саме від участі підприємств корпоративного сектора в політичному та соціальному житті країни залежить рівень її економічного розвитку. Сформовано основні показники ефективності корпоративного управління, що відображають ступінь дотримання принципів корпоративного управління, результати фінансово-господарської діяльності підприємства, а також показники, що відображають ризики корпоративного управління. Визначено напрями розвитку системи корпоративного управління для економіки в цілому, а також розглянуто необхідність партнерських відносин між акціонерами. Визначено, що економічне стратегування є невід'ємною частиною системи управління акціонерним товариством – реальним втіленням управлінських відносин та передбачає не тільки розробку стратегічного плану та організацію його виконання, а й інші аспекти управлінської та соціальної діяльності, що дозволяють цілеспрямовано перевести об'єкт в нову якість, тобто, цілепокладання є базою стратегування.