Управління конфліктами компетентнісної та соціально-психологічної природи в інноваційно-активній організації - Шаульська, Л.В.; Гринкевич, Р.І. (Вісник економічної науки України, 2022)
У статті розглянуто питання ідентифікації та управління конфліктами в інноваційно-активних організаціях та обґрунтовано потребу диференціації соціально-трудових конфліктів на основі виокремлення актуального змісту суперечностей. Серед причин конфліктної організаційної комунікації та взаємодії партнерів соціально-трудових відносин визначено групу чинників компетентнісного та соціально-психологічного типу та обумовлених ними розбіжностей як потенційних конфліктогенів. Обґрунтовано типові та новітні причини виникнення конфліктів в інноваційних та творчих колективах, уточнено зміст конфліктів компетентнісної та соціально-психологічної природи та чинники, що підштовхують їх виникнення, визначено теоретичні положення щодо ідентифікації конфліктів компетентнісної та соціально-психологічної природи та управління ними. Наведено відмінності у функціонуванні інноваційно-активних організацій, проілюстровано механізм виникнення й наслідки конфліктів компетентнісної та соціально-психологічної природи в інноваційно-активній організації. Представлено напрями оновлення системи управління конфліктами в інноваційно-активній організації з огляду на їх компетентнісну та соціально психологічну природу, окреслено можливості застосування представленого інструментарію для попередження конфліктів у колективах з високим рівнем спільної творчої взаємодії.