Про походження і топографію древнього Києва за археологічними даними - Богусевич, В.А. (Археологія, 1952)
В цій праці ми насамперед спробуємо з'ясувати те з найстародавніших ремісничо-торговельних поселень, яке обумовило розвиток Києва як економічного і політичного центра Київської Русі.