Дослідження курганного могильника передскіфського часу на середньому Дністрі - Шовкопляс, І.Г.; Максимов, Є.В. (Археологія, 1952)
У 1945 р. Інститут археології Академії наук Української РСР разом з Інститутом історії матеріальної культури Академії наук СРСР організував велику комплексну розвідкову експедицію, яка обслідувала обидва береги Дністра в районі м. Кам’янець-Подільський на протязі більше 30 км. Під час роботи експедиції було оглянуто раніше відомі тут пам’ятки, і відкрито велику кількість нових, в тому числі І дуже важливих за своїм науковим значенням. До них належать, наприклад, ранньотрипільське поселення в с. Лука-Врублівецька, Кам’янець-Подільського району, яке стало предметом стаціонарних досліджень Середньо-Дністровської експедиції на протязі всіх наступних років, аж до 1950 р. включно.